2021-06-08Örömtánc és örömzene a Duna Karneválon

Örömtánc és örömzene a Duna Karneválon

Nagy érdeklődés mellett, óriási sikerrel zajlottak le a 25. Duna Karnevál a margitszigeti programjai a Szabadtéri Színpadon június második hétvégéjén. Pénteken Pál István Szalonna és Bandája zenésztársaival, mestereivel és tanítványaival adott felejthetetlen koncertet, szombaton egy fergeteges gálaműsor keretében idézték meg hazánk legkiválóbb néptáncegyüttesei és zenekarai a Duna Karnevál elmúlt 25 évének legszebb pillanatait.

A Duna Karnevál a nemzeti hagyományok nemzetközi szintű képviselőjévé vált az elmúlt 25 évben.  Az esemény keretében június 11-én ünnepelte megalakulásának 15. évfordulóját az országos és nemzetközi szinten is elismert Pál István Szalonna és Bandája. A zenekar koncertje egyedülálló Kárpát-medencei népzenei utazás volt, amelyen felléptek hazánk és az elcsatolt területek legrangosabb muzsikusai, Pál István Szalonna prímás mesterei és tanítványai. Az „Együtt" című ünnepi koncerten muzsikáltak zenésztársak és zenészbarátok, Csík János, a Tarsoly Zenekar, hagyományőrző muzsikusok működtek közre Szászcsávásról, Magyarpalatkáról, Kalotaszegről, Kárpátaljáról és a Rábaközből, olyan emblematikus erdélyi zenészek is színpadra léptek, mint a Kodoba Martin 'Florin', Varga István 'Kiscsipás', Berki Béla 'Árus' vagy Mezei Ferenc 'Csángáló'. Az esten közreműködött az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes is. Felemelő koncert élményben volt része a közel kétezer nézőnek, akik ezzel az előadással úgy érezhették magukat, mintha röpke utazást tettek volna a Kárpát-medencében és Trianon 101. évfordulója alkalmából a kulturális nemzetegyesítés élményét élhették át a nézőtéren. A produkciót felálló ovációval ünnepelte a közönség!

Szombaton a negyedszázados jubileum alkalmából az elmúlt 25 év legemlékezetesebb színpadi pillanatait idézte fel egy fergeteges gálaműsor keretében a Duna Karnevál. A gazdag népzenei és táncos örökségünket bemutató esten fellépett a Duna Művészegyüttes, Magyar Állami Népi Együttes, a Bem Néptáncegyüttes, Bihari János Táncegyüttes, Szeged Táncegyüttes és a Tököl Délszláv Táncegyüttes, muzsikált a Göncöl zenekar, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és Kolo zenekar. A „Best of" válogatáson a közel kétszáz táncos a Kárpát-medencei magyarság és az itt élő nemzetiségek legszebb táncait mutatták be, jeleneteket adtak elő többek között a Monarchia bálja, a Kossuth Lajos üzenete, az '56 Egy nép kiáltott és a Szerelmünk, Kalotaszeg című nagysikerű műsorok legszebb jeleneteiből. Az Európai  Tánckaraván című produkcióból egy üde finn polka és két fantasztikus flamenco művész, Lippai Andrea és Pirók Zsófia bűvölte el a közönséget a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében. Igazi nyár esti hangulat örömzene és örömtánc várta a több ezer nézőt a Margitszigeten a 25. jubileumi Duna Karneválon.