2020-08-10Trianon centenáriumára emlékezik a Duna Karnevál

Trianon centenáriumára emlékezik a Duna Karnevál

Trianon centenáriumára emlékezik a Duna Karnevál produkciója

Üzenet haza című, nagyszabású táncszínházi előadásával emlékezik meg Trianon centenáriumáról a Duna Karnevál augusztus 22-én 20 órától a Budavári Palota Oroszlános Udvarában. Mellette 2. FolKid Gyermekfesztivál gálája és Fitos Dezső Társulatának A Falu című műsora is bemutatásra kerül az Összetartozunk című programsorozat részeként. 

A népi kultúra öt emblematikus szervezetének példaértékű összefogása eredményeként a járványügyi korlátozások betartása mellett rendezik meg a programsorozatot a Mesterségek Ünnepe kezdeményezésére Budapesten augusztus 20. és 23. között. Az Összetartozunk alcímet viselő rendezvény a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a Duna Karnevál, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület és a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége közös szervezésében valósul meg a Budavári Palota Oroszlános udvarában. A Duna Karnevál az Üzenet haza című nagyszabású táncszínházi produkciójával, a 2. FolKidGyermekfesztivál gálájával és a Fitos Dezső Társulat A Falu című előadásával csatlakozik a fesztiválhoz. 

A Duna Karnevál Üzenet haza című gálaműsorát Trianon 100 évfordulójának szentelik, illeszkedve a Nemzeti Összetartozás évének küldetéséhez. Az előadás a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát és önazonosságának kifejezését hivatott erősíteni a néptánc és népzene nyelvén. Aművészeti együttműködésben megvalósuló különleges előadás a Duna Művészegyütteshez és a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak főszereplésével lesz látható augusztus 22-én 20 órától a Budavári Palota Oroszlános Udvarában, az Összetartozunk programsorozat részeként. Az előadás előtt magyar történelmi indulók csendülnek fel a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadásában.

- Egy táncszínházi előadás képes szavak nélkül is, a maga adottságaival, eszközkészletével méltóképp emlékezni egy olyan történelmi traumára, amit Trianon jelent a magyarság számára. 

Megemlékezésünk, Juhász Zsolt rendezésében, Marosán Csaba, kolozsvári színművész közreműködésével azt tudja megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek; zsigerekig ható élményt adhat hazaszeretetből, nekünk rendelt identitásból. – mondta a Duna Karnevál művészeti igazgatója, Mucsi János.

  1. augusztus 17 és 23. között több helyszínen rendezik meg az 2. FOLKID Gyermek Népművészeti Fesztivált a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége szervezésében több vidéki nagyvárosban és Budapesten. Idén hazai gyermek néptánccsoportok mutatkoznak be a rendezvény keretében, a fesztivál célja, hogy népszerűsítse a magyarországi gyermek néptáncmozgalmat és elősegítse a kapcsolatépítést a gyermeknéptáncegyüttesek között. A fesztivál gálaműsorát augusztus 20-án tartják a Budavári Palota Oroszlános Udvarában. 

Augusztus 21-én a Duna Karnevál vendége lesz a Fitos Dezső Társulat A Falu című nagysikerű táncprodukciója, amely aKárpát-medence egységesen összetartozó kulturális sokszínűségét és kimeríthetetlen folklórkincsét mutatja be a Mesterségek rendhagyó ünnepén.